Mange bedrifter setter av tid og ressurser til å lage en markedsføringsstrategi, men dessverre havner den ofte i en skuff og blir aldri virkelig tatt i bruk. Hvorfor skjer dette? Og hvordan kan du sørge for at strategien din faktisk blir konkret, målbar og gjennomførbar?
I denne artikkelen går jeg gjennom de vanligste feilene som gjør at strategier feiler, en steg-for-steg metode for å lage en effektiv markedsføringsstrategi, og hvordan KONCE hjelper bedrifter med å gå fra plan til handling.
Hvorfor mislykkes så mange markedsføringsstrategier?
Det er flere grunner til at strategier ofte ikke blir brukt i praksis:
Dokumentet er for stort, komplisert og teoretisk
Strategien er fylt med fine ord, men mangler konkret retning for hva som faktisk skal gjøres. Flotte definisjoner av selskapets verdier med holistiske drømmer om fremtiden kan være veldig fint for å motivere og inspirere, men sørg for at strategien gjør drømmene om til virkelighet.
Ingen eierskap eller ansvar
Når ingen "eier" strategien og det ikke er definert klare ansvarsområder, da er det lett at strategien blir liggende uten oppfølging. Pass på at strategien inneholder fordeling av roller og ansvar, samt en definisjon av hvordan arbeidsprosessen med alle definerte tiltak ser ut internt.
Manglende målbare suksesskriterier og datagrunnlag
Uten tydelige KPI-er eller suksessmål er det vanskelig å vurdere om strategien fungerer. Det samme gjelder om alt av tiltak og planer i strategien kun er basert på hypoteser. Sørg for å ha datagrunnlag, enten det er statistikk fra nettside og sosiale medier, eller brukerundersøkelser og markedsanalyser. Med et reelt datagrunnlag så slipper dere anta, og resultatene kommer raskere.
For lite fleksibilitet
Markedet endrer seg raskt, og en strategi må kunne tilpasses nye utfordringer og muligheter. Strategier skal alltid være levende arbeidsdokumenter som må endres og optimaliseres etterhvert som dere jobber. Utprøving og testing er en stor del av å finne deres oppskrift og resultatene av alt arbeidet skal føre til flere konkrete tiltak i strategien.
Ingen kobling til daglig drift
Strategier lages ofte av én nøkkelrolle som har engasjement og lidenskap for å få den på plass. Når man ikke involverer andre i bedriften kan strategien bli et isolert dokument som ikke er integrert i bedriftens faktiske arbeidsprosesser. Når kollegaene dine ikke har noe eierskap eller forhold til hva som står i strategien blir det sjelden til at de forholder seg til dokumentet i hverdagen. Dette kan unngås ved å ha en ordentlig god prosess rundt utviklingen av strategier, med workshops, delegering og engasjerende møter med andre roller i bedriften.
Steg-for-steg: Slik lager du en markedsføringsstrategi som blir brukt
1. Definer målene tydelig
Hva ønsker dere å oppnå? Bruk gjerne huskereglen om at målene skal være SMART (spesifikke, målbare, oppnåelige (attainable), relevante og tidsbestemte). Eksempel:
- Øke antall kvalifiserte leads med 20 % innen seks måneder
- Øke nettsidetrafikken med 30 % innen året er omme
Tips: Start med de forretningsmessige målen, og lag markedsføringsmål som støtter disse. I en ideell verden skal du kunne sette målbare KPI'er som kan fortelle dere f.eks hvor mange besøk dere trenger på nettsiden per måned for å nå bedriftens prognoser om omsetning. Om dere ønsker hjelp til å sette gode mål for bedriften og for hver avdeling, la oss ta en prat.
2. Forstå målgruppen din
En markedsføringsstrategi kan aldri være effektiv uten en klar forståelse av hvem du prøver å nå. For å skape budskap som treffer og velge riktige kanaler, må du vite hvem kundene dine er, hva de bryr seg om, og hvordan de tar beslutninger.
Noen viktige spørsmål å stille:
- Hvem er kundene dine? Hvilke demografiske og bransjemessige kjennetegn har de?
- Hva er deres største utfordringer og behov? Hvilke problemer prøver de å løse?
- Hvor henter de informasjon? Leser de fagblogger, er de aktive på LinkedIn, eller foretrekker de webinarer og nyhetsbrev?
- Hvordan tar de beslutninger? Er kjøpsprosessen rask og impulsiv, eller krever den lang modningstid?
Tips: Bruk kundedata, intervjuer og analyser for å lage konkrete kundeprofiler (personas).
Forstå kundereisen – se opplevelsen fra kundens perspektiv
En god markedsføringsstrategi handler ikke bare om å nå ut til kundene, men også om å forstå deres opplevelse fra første kontakt til kjøp og videre til lojalitet. Dette krever at du ser kundereisen fra kundens perspektiv, ikke bare bedriftens interne prosesser.
Les mer om hvordan du definerer bedriftens kundereise her.
3. Velg de riktige kanalene og tiltakene
Mange bedrifter prøver å være overalt samtidig. I stedet bør du velge kanalene som gir størst effekt for din målgruppe og dine mål:
- SEO og innholdsmarkedsføring – for å tiltrekke organisk trafikk
- Betalt annonsering – for raskere synlighet og vekst
- E-postmarkedsføring – for å bygge relasjoner med leads og kunder
- LinkedIn og nettverksbygging – særlig viktig for B2B-bedrifter
- Sosiale medier – Velg den kanalen der målgruppene dine bruker tid
Tips: Lag en publiserings- og kampanjeplan, uke for uke, for 3- 6 måneder av gangen for å sikre jevn gjennomføring.
4. Sett tydelige ansvarsområder
For at en strategi skal fungere, må noen eie og følge opp den. Definer hvem som har ansvar for:
- Innholdsproduksjon
- Kampanjegjennomføring
- Analyse og rapportering
- Justering og optimalisering
Tips: Ha faste møter for å evaluere fremdrift og justere strategien ved behov.
5. Mål, juster og forbedre
En strategi er ikke statisk, den må måles og justeres. Sett tydelige KPI-er og sjekk jevnlig om tiltakene gir ønsket effekt. Hvis ikke? Juster tiltakene og tør å teste nye tiltak. Ofte er årsaken til at tiltak ikke fungerer at man enten ikke er synlig for målgruppen eller ikke kommuniserer slik de foretrekker.
Eksempler på KPI-er som hele tiden bør måles:
- Antall nye leads per måned opp mot antall salg
- Kostnad per lead (CPL) opp mot kroner dere bruker i hver kanal
- Organisk nettsidetrafikk opp mot kvaliteten på trafikken
- Engasjement på sosiale medier opp mot antall leads
Tips: Bruk verktøy som Google Analytics, HubSpot eller LinkedIn Analytics for å spore resultater.
Fra plan til handling – hvordan KONCE hjelper deg å lykkes
Strategi er rammeverket for bedriften din, men den er ingenting uten prosesser som sikrer at den blir gjennomført. KONCE hjelper bedrifter med å ta strategien fra papir til handling, med blant annet:
- Strategiske workshops – Sammen skaper vi en konkret og målbar plan basert på bedriftens mål.
- Implementering – KONCE hjelper deg med å sette strategien ut i livet gjennom innhold, kampanjer og verktøy.
- Kontinuerlig oppfølging – Evaluering, justering og optimalisering er til for å sikre at strategien gir resultater.
Hvis du ønsker en markedsføringsstrategi som faktisk blir brukt og gir resultater, ta kontakt for en uforpliktende samtale.